torsdag 10 april 2008

Hittat på nätet: Klassresa, ett utdöende fenomen

Svensk IT-blogg
När jag satt i soffan hemma såg jag en grej på www.laering.nu gissa om jag höll på att trilla av stolen! Vissa saker som står där är ju helt asbra, och ni kommer garanterat vilja hoppa av glädje när ni ser det här. Ordspråket som säger "Bättre en fågel i handen, än 10 i skogen" vet sin plats i universum.

Måste bara tipsa om det här Klassresa, ett utdöende fenomen?, om du tycker som jag skriv något om nedan!

Lite av det som www.laering.nu skriver:
Enligt en kollega till mig som har haft nöjet att ha skolbarn i sin närhet så är alltså klassresan på väg att dö ut. br I en skola i Småland så får inte eleverna samla in pengar för att i framtiden kunna åka på skolresa. Anledningen är helt enkelt att klassresan går på skoltid och eleverna ...


Svårt att inte ha en åsikt, eller hur?

Surfade runt och hittade även detta idag:

sassa-sara92.blogspot.com: Eleverna - Lärarna =D
Lisa och Ullis fajtas om bollen ;Idag var det att kolla på innebandy match som gällde, eleverna mot lärarna, eleverna vann med hela 53. Det stod 10 till eleverna redan när det bara hade gått några sekunder och dom som spelade var JÄTTE duktiga, eleverna så klart för lärarna var juh dåliga som vanligt ;Jerry och Fille gömde sig för kameran och som vanligt har jag inga vidare roliga bilder på folket som var med, fan vad alla ska vara kamerarädda då. Fast jag ska inte säga något, är väl likadan själv när någon annan tar fram en kamera...Rolig match var det iaf och rolig publik som fixat ihop massa skyltar som det blandannat stod "Jens har mens" på.

javielsker.blogspot.com: Rart så in i Norden: Nynorsk
I måndags var det folkomröstning i den lilla kommunen Kvinesdal på den norska sydkusten. Kommunala folkomröstningar brukar normalt handla om planfrågor, men inte i Kvinesdal. I fokus för folkomröstningen stod Kvinlog skole. Aha, tänker då de flesta. Det har rests krav på folkomröstning för att rädda en nedläggningshotad skolaNej, inte i Kvinesdal. Här handlade frågan om vilken målform som ska användas på den lilla skolan med 94 elever i tio årskurser bara det i genomsnitt 9 elever i varje årskurs. Norge har nämligen två officiella skriftspråk, eller målformer; bokmål och nynorsk. Det är bara knappa tio procent av befolkningen som i huvudsak använder nynorsk, men ändå ska undervisas i bägge målformerna i norska skolor. Och statstelevisionen NRK ska ha minst 25 av sina sändningar på nynorsk. Det har regeringen bestämt.Kvinlog skole är den enda skolan i Kvinesdal kommune som har nynorsk som huvudmål dvs. att undervisningen i alla ämnen sker på nynorsk. Frågan var om om nynorsken skulle få ge vika till förmån för bokmålet.Här är den naturliga tanken att låta eleverna välja själva. Med fritt skolval försvinner ju behovet för politiska beslut om vilken språkvariant som ska användas på en viss skola. Men inte i Kvinesdal här får eleverna som bor i närheten av Kvinlog skole tilldelad plats i den lokala skolan. Även de som helst använder bokmål. Och nynorskpraktiserande elever i andra delar av kommunen ska gå i sina näraliggande bokmålsskolor.Men det är klart, om eleverna får välja själva finns ju risken att de väljer den inriktning som de har mest nytta av. Och då blir det inte många som väljer nynorsk, kan jag tänka.Resultatet i folkomröstningen Jo, de 94 eleverna på Kvinlog skole får också i fortsättningen all undervisning på nynorsk. Vare sig de vill eller inte, för så har majoriteten bestående av vuxna väljare bestämt.Det är rart det.Läs också Strangers betraktelse över hur rart svenska Systembolaget kan te sig för en norska.

quantrill.blogspot.com: Peter, man blir ledsen, besviken, men kanske framförallt orolig...
Peter Wolodarski är just en sån där kille som man skulle vilja visa runt stan, världen eller varför inte skolan, så att han vaknar upp liksom. Dra fram hans anikte från under det tjocka duntäcket och tvinga honom att ta sig en liten titt. Vanligtvis skriver han om hur bra världen blivit sedan alla fick kapitalism och strukturanpassningsprogram. Nu ger han sig in i skoldebatten. Friskolorna har lett till en sund konkurrens som också gjort de kommunala skolorna bättre.Så talar Wolodarski. Ok, nu ska vi se. Wolodarski tycker att det är missvisande att John Bauer får statuera exempel, när bilden egentligen är en helt annan om man tittar på "generella observationer". Redan här visar han tydligt hur illa insatt han är och varför det bara blir bisarrt när dagstidningarnas proffstyckare prompt skall ha något att säga om precis allt.De förbättrade resultaten mäter man genom att titta på betygen, så är det. Betygen är i sin tur det bästa konkurrensmedlet skolor har idag för att locka till sig nya kunder, som friskolorna så oblygt valt att kalla eleverna. Om Peter Wolodarski brytt sig om att titta på hur våra styrmedel ser ut idag och hur debatten har gått om det alltför stora tolkningsutrymmet de ger så skulle han nog inse, kanske, att det är uplagt för att sätta godtyckliga betyg. Det krävs dessutom från skolchefer, inte bara underförstått. Wolodarksi borde ta och läsa konkurrenten Svd idag; en helt briljant beskrivning av hur det verkligen går till.Tittar man på betygen så har de ökat markant sedan friskolornas inträde, så sant. Men har elevernas kunskaper ökat i samma takt Åh nej, tyvärr har de snarare rört sig i motsatt riktning. I en internationell jämförelse tappar vi mark. Även högskolorna klagar sedan ett tiotal år tillbaka på att eleverna är sämre förberedda på vad som krävs för högre studier. Men det väljer Wolodarski att bortse ifrån.Andra fakta om friskolor. Lärartätheten är lägre än på kommunala skolor. Fakta. Hur kan detta göra skolan bättre Hur kan eleverna lära sig mer med färre lärare Vidare drar man ner på kuratorer, skolsystrar och för att inte tala om vikarier. Hittar Wolodarski en enda friskola som engagerar vikarier vid sjukfrånvaro så ska jag personligen ge honom ett pris. De finns inte Peter.Det är faktiskt så dumt att såna som Peter ska få uttala sig om skolan. Han kan sätta griller i huvudet på folk som är ännu sämre insatta än han själv.

Inga kommentarer: