torsdag 18 september 2008

Ännu en: Journalistutbildning för naturvetare startar på...

Hittade något tankvärt nyss, se vad noreply@blogger.com (Bjarne Daa) skriver om Journalistutbildning för naturvetare startar på...:

Vid Lunds universitet startar i höst en ettårig journalistutbildning för naturvetare. Det finns ett stort behov av journalister som kan naturvetenskap. När t.ex. klimat, mobiltelefonstrålning och genmodifierad mat är heta ämnen i media behöver journalisten goda naturvetenskapliga kunskaper för att bättre kunna granska och belysa de risker och utmaningar vi står inför, säger Stefan Theander, studierektor på journalistutbildningen vid Lunds universitet.För att söka journalistutbildningen för naturvetare krävs att man läst 120 hp motsvarande två års studier naturvetenskap.Utbildningens första termin handlar till en början om journalistikens grunder Yttrande och tryckfrihetsvillkor, offentlighetsprincip, etik och källkritik. Därefter följer en intensiv kurs i textproduktion och redigering av tryckta medier. Terminen avslutas med etermedier och webb. Det innebär träning i teknik och praktisk användning av programvara.Under utbildningens andra termin ingår tio veckors arbetsplatsförlagd praktik på en dagstidning, radio, TVredaktion eller facktidskrift. Utbildningen avslutas med ett examensarbete där studenterna arbetar med ett större reportage inom det naturvetenskapliga området.Carin JarlSunesson, utbildningsledare för biologisk grundutbildning vid Lunds universitet, är initiativtagare till journalistutbildningen för naturvetare. Den här utbildningen öppnar upp möjligheten för naturvetarstudenter att söka nya karriärvägar. Jag vet att det bland våra studenter finns många som skulle vilja kombinera sitt intresse för naturvetenskap med journalistik. Jag tror att kombination kommer vara eftertraktad på arbetsmarknaden, säger Carin JarlSunesson. Från och med 15 mars kan man söka utbildningen på www.studera.nu. Sista anmälningsdag är 15 april.


Lite mer spännande saker:

oresundsbloggen.blogspot.com: Nytt kontorshus på Brunnshög
Nu startar andra etappen i utbyggnaden av Brunnshög, Lunds nya exploateringsområde. Detaljplanen för del av Östra Torn 272 är nu ute på samråd t.o.m. den 1 september 2008. Planen omfattar ett nytt kontorshus i åtta våningar plus en indragen takvåning. I de två nedre våningarna planeras för centrumverksamhet. Dessutom ingår ett underjordiskt garage, samt angöringsgator och cykelväg.Brunnshög är tänkt att bli Lunds modernaste stadsdel med hög miljöprofil och tät innerstadskaraktär. I området ska företag, verksamheter och bostäder blandas och betjänas av högkvalitativ kollektivtrafik förhoppningsvis i form av framtida spårväg. Sony Ericsson och Ericsson Mobile Platforms är två företag som redan finns här och i framtiden kan de komma att få sällskap av synkrotonljuslaboratoriet MAX IV. Inom stadsdelens område ryms även den geografiska punkt inom Lunds kommun som är högst belägen över havet. Här vill kommunen bygga någon form av landmärke och en tävling utmynnade nyligen i seger till arkitektförlaget Symbios, innefattande en 15 våningar hög hotellbyggnad med konferensfaciliteter och andra publika lokaler. Genom Brunnshögs högt belägna lokalisering finns goda möjligheter att skapa en arkitektoniskt intressant stadsdel som kan erbjuda fantastiska utblickar över det skånska landskapet, både från marknivå och uppe i husen. Ännu värdefullare är möjligheten att faktiskt skapa en stadssiluett som kan stimulera de mänskliga sinnena, en siluett som inte har horisontell kongruens som sitt enda kännetecken. Det skulle vara närmast unikt i Sverige. En siluett som kan kännas igenAndra bloggar om Lund, Brunnshög, arkitektur, stadsbyggnad, byggprojekt

advodia.blogspot.com: Slakta humanioran!
Igår var det dags igen. För ännu en kulturskribent på DN att gnälla över humaniorans svaga ställning inom universitetsvärlden; över att studier av "arabisk romankonst" inte ses som lika viktigt som cancerforskning. Och den här gången anläggs även ett internationellt perspektiv "Föraktet för kulturvärden är globalt. Indiska barn fostras att läsa IT i stället för humaniora. Svarta medelklasstudenter i Sydafrika skyr ämnen som litteratur och afrikanska språk." Behöver det tilläggas att skurken i dramat är "den globala kapitalismens konkurrens"?Själv har jag läst både filmvetenskap, konstvetenskap, visuell kultur och litteraturvetenskap på universitetsnivå, men främmande vore det mig att hävda att dessa ämnen är ens hälften så viktiga som de naturvetenskapliga och tekniska ämnena. Den tanken finner jag absurd bortom ord. Att kulturen kan berika våra liv är jag förvisso den siste att förneka, men det är faktiskt inte vad humanioran på våra universitet och högskolor handlar om. Kulturen och dess mångfald skulle finnas där även om vi inte hade en enda professor i vare sig litteratur, konst, eller filmvetenskap. Humanioran är följaktligen till stora delar en ren lyx för ett litet fåtal. Så att studenter i den fattigare delen av världen istället väljer utbildningar inom till exempel IT, det tycker jag är att se som ett sundhetstecken.DNtexten tycks dessvärre inte finnas tillgänglig på nätet.

www.nordicmedicaladvisor.se: Apotekarestudent
br Hej Sara, du är inne på det sista året på Apotekareprogrammet och är färdig apotekare sommaren 2009. Vad har varit roligast på utbildningen hittills?br Det är examensarbetet som jag håller på med just nu. Allt pluggande sätts på prov, det gäller att kunna plocka fram alla kunskaper och kombinera ihop.br Egentligen tjuvstartade jag här ...

Inga kommentarer: